nedjelja, 31. prosinca 2017.

CLXXXVII.

Bosančeros (im, jd), Bosančerosi (mn) - 1. Nametnik iz porodice lezijebovića. Latinski naziv "Dibidus bosniacus". Iako pite i ćevapi ovom polifagu predstavljaju glavne stavke hranidbenog lanca, najčešće napada dobro situirane ženke s pozamašnom kućom i okućnicom. Kad jednom nađe domaćina, tj. ženku, oplodi je i siše joj krv do kraja života koristeći se pri tome svim njezinim resursima. Posebno opasan u latentnoj fazi jer onda grabi sve što stigne. Živi u čoporu.

Prirodni habitat ovog grabežljivca jesu šume između Konjica i Brčkog, ali je primijećeno njegovo nezaustavljivo širenje duž obale Jadrana i unutrašnjosti Europe (Njemačka, Austrija, Švicarska...) . Čak su zoolozi kolonije Bosančerosa zabilježili i na Skandinavskom poluotoku. Danas je poznato preko 27 vrsta Bosančerosa, najpoznatija je pak vrsta "Bosančeros bauštealis".

Bez obzira na to što su mu uš i krpelj bliži srodnici, ovog parazita najlkaše je prepoznati po neukusu u stilu oblačenja, riječi "bona" i devijantnom ponašanju. U vrlo vrlo vrlo rijetkim slučajevima izdvaja se i po iznadprosječnoj inteligenciji. Uzročnik je brojnim zaraznim bolestima, među najpoznatijim izdvaja se kronični kokuzluk. S obzirom na to da voli velike skupine ljudi, jedini prirodni neprijatelj ovom parazitu je zatvorena kafana nedjeljom i praznikom.

2. Mješanac između meksičkog revolucionara i Bosanke iz Dervente

3. Ukrasni naziv za državljanina "Bosne i Hercegovine" na području jadranske obale.

Sinonimi: Gamad iz Bosne


14. VIII. 2017.

Nema komentara:

Objavi komentar