subota, 30. prosinca 2017.

CLXIII.

Neki meteorolozi i za sljedeći tjedan najavljuju snijeg u Dubrovniku. Odmah je stigla oštra reakcija iz Ministarstva kulture. Ono je izdalo nalog prema kojemu je snijegu dozvoljeno pasti isključivo na Brsaljama, Gundulićevoj poljani i Trgu oružja. Konzervatorski odjel mišljenja je kako "snijeg na Stradunu ugrožava njegov statični integritet te estetski unakazuje ovu kamenu saloču Grada." Brzo je osnovana Facebook-grupa "Podržavam snijeg na Stradunu!" Nadalje, Grad Dubrovnik raspisao je novi natječaj za zakup javnih površina. Svi oni koji u nekom narednom snježnom periodu planiraju postavljati snjegovića unutar povijesne jezgre, to neće moći napraviti bez rješenja nadležnog upravnog odjela.

Također, prema novim regulama o ponašanju unutar Grada, strogo se zabranjuje nošenje malo debljih zimskoodjevnih predmeta kao što su: džemperi, vindjake, deblje "helanke" ili trenerke ili ne daj Bože skafanderi. Navedeni odjevni predmeti nemaju veze sa poviješću Dubrovnika i njegovom tradicijom te vrijeđaju moralne osjećaje njegovih Građana. Komunalni redari patrolirat će Gradom, a prekršitelje čeka kazna od najmanje tisuću kuna. U planu je nacrt zakona iz doba Republike i u tom slučaju prekršitelju prijeti kazna od 5 perpera, kidanje nosa i egzil u Bosnu!

Prema novom pravilniku, u slučaju snijega, obavezno je držanje skijaša i sanjkaša na povodcu. Isto vrijedi i za djecu koja unutar Grada, a bez prethodne koncesijske dozvole, jedno na drugo krenu bacati količine snijega teže od 50 grama. Ovim mjerama, gradska uprava želi stati na kraj snježnim gadostima i neredu unutar povijesne jezgre. Meteorolozi su u međuvremenu objavili demant; ciklona Petrunjela promijenila je smjer, mišljenje i vunene čarape.


14. I. 2017.

Nema komentara:

Objavi komentar